Tuesday, November 3, 2015

Super Soft And Moist CHEESE CAKE!!



Haa! nampak tak "soft and moist" resepi cheese cake ni macam mana??
boleh main tekan2 macam sponge!! haha!

RESEPI nya adalah... :-

Bahan A
360g  Cream Cheese
150ml  whole milk
3tbsp  sugar
4egg  yolks
4tbsp  cake flour
2tbsp corn flour

Bahan B
4 egg whites
5 tbsp sugar

Bahan C
Grated Cheddar Cheese

Resepinye pun pakai sikit je.. tak banyak.. Simple kan?! 

Cara-cara nak buat kek nye pun senang...

1. Panaskan satu periuk yang berisikan air untuk buat "double boiler", satu-kan 360g cream cheese dan 150ml milk di dalam satu bowl yang lain dan letak di atas periuk yang berisikan air itu, gaulkan kedua-dua bahan tersebut sampai sebati ( sampai tidak ada lagi ketulan cheese).

2. Masukkan 3tbsp Sugar ke dalam sebatian cheese milk tadi, gaul sebati.. lalu, alihkan bowl tersebut ke tempat lain dan masukkan 4egg yolks (untuk elakkan egg yolks terlalu masak).

3. Masukkan bahan kering pula iaitu 4tbsps Cake Flour dan 2tbsps Corn Flour, dan gaul sebati......... . 

#SIAP BAHAN A!!

untuk bahan B pula... 
ini adalah proses untuk membuat "meringue"(yg dok kate nak buat "pavlova2" tu.. haa.. ini la asasnye..)

1. Wisk 4egg whites dahulu sampai nampak bubbles.. kemudian masukkan 2tbsps Sugar dan gaul lagi sampai kembang sikit.. masukkan lagi 2tbsps Sugar dan gaul lagi... LAST! sekali.. masukkan lagi satu.. 1tbsp Sugar dan gaul lagi sampai kembang.

#kondisi dia.. kalau kite terbalikkan bowl tu pun.. "meringue" tu tak akan jatuh!

SYARAT untuk buat "meringue" ni..
"putih telur is putih telur" ... tak boleh ada sedikitttt pun air, kuning telur, atau bahan-bahan yang lain selain putih telur dan gula.. dan untuk lebih Thick lagi.. Boleh tambah "COT" which is.. "cream of tartar".

#SIAP BAHAN B!!

OKAY!! this is the most important part !

Masukkan Bahan A ---- ke dalam -----> Bahan B 
JANGAN GAUL!! nanti bubbles dalam "meringue" tu hilang.. kalau hilang..tak ada lah spongeee tu!

kite kene FOLD.. haa.. fold sampai sebati.. (disarankan jangan fold banyak kali pulak)

dah siap semua.. boleh lah kite start bako..

 Suhu
*Masak dalam "waterbath" okay...  
Preheat the oven 150C
Bake for 1 hour 30 minutes
then let it rest

SIAP!! SIAP!! dan..... SIAP!!

Selamat mencuba!! :D



No comments:

Post a Comment