Friday, March 11, 2011

SUAMI JANGAN LEPAS TANGAN

Sebenarnya tugas memasak dan menyediakan makanan untuk keluarga ini adalah tugas seorang suami, bukan tanggungjawab isteri. Cuma kalau nak jadi isteri yang soleha, si isteri perlulah membantu  meringankan beban suami. Tapi telah menjadi adat kita orang Melayu tugas di dapur ini diserahkan kepada si isteri. Jadi secara tidak langsung isteri-isteri di kalangan orang Melayu sejak dulu telah dilatih menjadi isteri soleha. Walau bagaimanapun, suami juga perlu tahu serba sedikit tentang kerja di dapur. Jangan lepas tangan, sebaiknya masaklah sama-sama kerana ini akan mengeratkan hubungan suami-isteri.



Beryani Ayam perlu dimakan bersama Nasi Beryani dan Paceri Nenas. Biasanya hidangan ini adalah untuk Majlis Perkahwinan terutama di Negeri Johor. Tapi sekarang ini terdapat banyak kedai Nasi Beryani, yang paling top dan ori adalah Beryani Batu Pahat.

JOM MASAK BERYANI AYAM
BATU PAHAT

Mula-mula ambil seekor ayam segar (2kg) potong 12 dan bersihkan, gaulkan dengan kunyit dan garam dan kemudian goreng (jangan terlalu garing)
Rebus 5 biji kentang dan kemudian buang kulit,belah dua dan goreng hingga kuning.
Ambil 3 batang karot bersihkan potong 2" panjang dan belah 4 kemudian goreng.
1 paket kismis dan gajus digoreng.
Sediakan mangkuk untuk bancuhan rempah. Beli rempah beryani dari Batu Pahat, Johor (Kedai Ismail Yahya). Masukkan 1 senduk rempah dengan sedikit air kacau rata. kemudian masukan 1 senduk bawang putih, 2 senduk bawang merah, 1 senduk halia (yang telah dikisar) dan 1 tin kecil tomato puree, 1/2 botol tomato sos, 10 biji lada hijau yang telah dikisar, 2 senduk madu,1/2 botol kicap manis, 1/2 tin susu cair (ideal) kacau semua hingga rata dan biarkan selama 30 minit.
Guna periok, panaskan 2 senduk minyak dengan 1 tin kecil minyak sapi GHEE. Tumiskan 1 biji bawang besar yang telah dihiris bersama 1 paket rempah tumis(kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga) hingga naik bau. Masukan rempah yang telah diperap masak hingga naik minyak, tambahkan garam secukup rasa, serbuk perasa/stok ayam. Masukan ayam gaul rata, masukan 2 biji buah tomato belah dua, karot dan kentang.
Taburkan kismis, gajus, bawang goreng, daun sop, daun bawang, daun pudina dan daun ketumbar (dipotong 2"), tutup periok rapat-rapat (tindih dengan lesong batu) dan matikan api.
Dah siap, boleh hidang... selamat mencuba..

Petua, lebih sedap kalau lauk ini kita masak malam, esok pagi kita panaskan semula baru dihidangkan. Ini bertujuan supaya rempah dan ayam akan meresap.

1 comment: